Cizrna je nabyta mnoha prospěšnými látkami pro lidský organismus, jako jsou například:
o vitamíny B, C, E
o provitamín A
o železo
o draslík
o fosfor
o mangan
o vápník
o hořčík
o zinek
o vláknina
o sacharidy
o tuky
o sodík
o selen
o kyselina pantotenová
o omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny
o betakaroten
Pravidelnou konzumací cizrna zvyšuje
obranyschopnost organismu v lidském těle, pročišťuje a napomáhá trávení, zároveň zlepšuje metabolismus, tiší žaludeční problémy, je prevencí proti rakovině a osteoporóze, reguluje cholesterol v krvi, snižuje hladinu cukru, napomáhá zdravému růstu nehtů a zubů.
Pro vegetariány
Cizrna svým složením nahrazuje maso v potravě. Má velice příjemnou oříškovou chuť a je možné ji připravovat na všechny možné způsoby. Z cizrny můžeme připravit sladké i slané pokrmy. Vařená cizrna se hodí také do salátů, do pomazánek a k těstovinám.
o Cizrna obsahuje veliké množství vápníku, takže je ideální strava pro těhotné ženy.
o Dále v sobě ukrývá kyselinu listovou.
o Působí jako afrodisiaka.
o Napomáhá snižovat vysoký cholesterol.
o Napomáhá urychlit pocit plnosti díky vláknině v cizrně obsažené.
o Má též terapeutické vlastnosti, napomáhá bojovat proti stresu a psychickému vypětí.
Z cizrny lze připravit chutnou polévku, opéct ji na sucho nebo z ní připravit neobvyklou přílohu.
Z cizrny je možné připravovat také moučníky. Můžeme se pokusit si z ní upéci cizrnovou bábovku.
Budeme potřebovat:
o 1 konzervu cizrny
o 4 vejce
o 150 g třtinového cukru
o 150 ml pomerančové šťávy
o 60 g holandského kakaa
o 2 lžičky prášku do pečiva
o 1 lžičku jedlé sody
o Cizrnu z konzervy scedíme a propláchneme, potom rozmixujeme najemno a postupně přimícháme ostatní suroviny.
o Vzniklé těsto vlijeme do vymazané a kakaem vysypané formy.
o Bábovku pečeme na180 stupňů celsia asi tři čtvrtě hodiny.